Křupněte si lyofilizovaných sýrů

Křupněte si lyofilizovaných sýrů

11. 11. 2025Pavel Kovanda

Slané, voňavé a krásně křupavé. Představujeme čtyři nové sýry sušené mrazem. Ideální k filmu, k pivu i pro nečekanou návštěvu.


Co je lyofilizace a proč chutná líp

Lyofilizace = šetrné sušení mrazem. Ze sýra se odstraní voda a chuť se tím zkoncentruje. Vzniknou lehké kousky, které udělají křupou a v puse se rychle rozplynou. Zachovají si maximum chuti i živin. Žádná chemie, žádná barviva. Jen poctivý sýr.



Niva: křupne a rozpadne se v puse

Niva je výrazná a plná. Po vysušení mrazem je navíc krásně křehká. Na 100 g lyofilizované nivy spotřebujeme přibližně 180 g čerstvé suroviny.

 

Jak ji jíst: nasypat k vínu, přihodit na horké těstoviny, posypat krémovou polévku. Funguje i jako rychlá chuťovka na večer.


Olomoucké tvarůžky: tradice z Loštic, nyní ještě výraznější

Tvarůžky vyráběné dle tradiční receptury a následně sušené mrazem. Chuť je intenzivnější, textura lehká a křupavá.

 

Kdy se hodí: na prkénko k pivu, do sendviče, na salát. Funguje i jako svačinka plná proteinů.


Přírodní sýr s česnekem: poctivé kostičky bez konzervantů

Kousky, které zasytí a voní po česneku. Bez přidané chemie, barviv a konzervantů. Sušení mrazem drží chuť i výživové hodnoty. Na 100 g lyofilizovaného sýra padne zhruba 175 g čerstvého.

 

Tip do kuchyně: křupavá posypka na saláty, krémové polévky nebo do zeleninového wrapu. Skvělé i jen tak do krabičky na cesty.


Ricotta z Doubravského dvora: jemná a poctivá

Tahle ricotta je vyrobená pouze z plnotučného mléka a bez syřidla. Sráží se za vysokých teplot dobře prokysanou syrovátkou. V sýru tak zůstávají mléčné i syrovátkové bílkoviny. Díky tomu je výživnější a má jemnou, čistou chuť. Na 100 g lyofilizovaného sýra připadá přibližně 185 g čerstvé ricotty.


Jak nové sýry využít doma

  • K vínu i pivu: nasypte na prkénko k oříškům a olivám.
  • Do salátů a polévek: křupavá posypka hotová za pár sekund.
  • Na cesty a do práce: lehká krabička, která nezabere místo a zasytí.
  • Pro návštěvu: miska na stůl a je obslouženo bez pečení a smažení.

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechte komentář

Novinky z našeho blogu

Křupavý Black Friday: jak akce funguje a co všechno získáte
16. 11. 2025
Black Friday na Krekry.cz je v plném proudu. Sklad je naplněný tvary všech velikostí, vůně koření je všude a my víme, že jakmile se akce rozjede, ty nejoblíbenější produkty mizí rychleji než mísa Krekrů na oslavě.
Křupněte si lyofilizovaných sýrů
11. 11. 2025
Slané, voňavé a krásně křupavé. Představujeme čtyři nové sýry sušené mrazem. Hotové hned po otevření. Ideální k filmu, k pivu i pro nečekanou návštěvu.
První sladký posyp na Krekry
3. 11. 2025
Vůně štrúdlu doma za chvilku. Přinášíme novinku, která promění Krekry v sladké pokušení. 

Proč vznikly Krekry?

"Prstýnky, Slaninky a Medvídky jsme smažili doma během mého dětství a na tyto okamžiky mám radostné vzpomínky.

I nyní v dospělosti, když si Krekry usmažíme s rodinou, vrací mě to do dětských let. Mám radost z toho, že na takto bezstarostné dny budou moje děti vzpomínat také. Skrze stejné Krekry chceme předávat radost a pohodu i vám. Proto jsme založili Krekry.cz."

— Pavel Kovanda, zakladatel