Domácí krokety: křupavé na povrchu, jemné uvnitř

Domácí krokety: křupavé na povrchu, jemné uvnitř

13. 10. 2025Pavel Kovanda

Krokety patří mezi oblíbené přílohy i samostatný snack. Na povrchu zlatavě křupavé, uvnitř nadýchané a jemné. Ať už je podáte k masu nebo jen tak k pivu, vždycky zmizí z talíře jako první. Přinášíme vám recept na ty nejlepší. A k tomu tip, jak je posunout ještě o kousek dál.

 

Ingredience na 4 porce

  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř podle chuti
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce (na obalení)
  • olej na smažení

 

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka. Slijte a nechte chvíli vychladnout.
  2. Brambory rozmačkejte, přidejte máslo, žloutky, mouku, sůl a pepř. Vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta udělejte menší válečky nebo kuličky.
  4. Poté je obalte nejprve v rozšlehaných vejcích, pak ve strouhance.
  5. Smažte dozlatova v rozpáleném oleji (170–180 °C). Nechte okapat na papírové utěrce.


Tipy navíc

  • Pokud chcete krokety ještě nadýchanější, přidejte do bramborového těsta lžíci smetany.
  • V troubě je připravíte zdravěji: pečte na 200 °C asi 20 minut, otočte v polovině.
  • Krokety chutnají skvěle i studené, podávejte je jako rychlé pohoštění k vínu nebo pivu.


Tajná ingredience: Máslová sůl

Chcete, aby vaše krokety chutnaly jako z nejlepší restaurace? Posypte je hned po usmažení naší Máslovou solí.

  • Extra jemně mletá, krásně žlutá a s máslovým aroma.
  • Usadí se na povrchu a udrží se tam po celou dobu chroupání.
  • Dodá kroketám lahodnou chuť, která je ještě výraznější než u klasické soli.

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechte komentář

Novinky z našeho blogu

Jablko & skořice: náš první sladký posyp
21. 10. 2025
Vůně štrúdlu doma doslova za pár vteřiin. Přinášíme novinku, která promění Krekry ve sladké pokušení. 
Nejlepší domácí smažák: recept krok za krokem
13. 10. 2025
Máme pro vás návod, jak připravit smažák tak, aby se povedl jako v oblíbené restauraci. Dokonale křupavý obal, uvnitř tekoucí sýr, který však při přípravě nevyteče. 
Nejlepší pohoštění pro návštěvu během pár minut
13. 10. 2025
Přinášíme vám tip na rychlý snack, který zvládnete připravit během pár minut a který si vaše návštěva zamiluje. Bez složitého vaření, bez stresu, přesto s wow efektem.

Proč vznikly Krekry?

"Prstýnky, Slaninky a Medvídky jsme smažili doma během mého dětství a na tyto okamžiky mám radostné vzpomínky.

I nyní v dospělosti, když si Krekry usmažíme s rodinou, vrací mě to do dětských let. Mám radost z toho, že na takto bezstarostné dny budou moje děti vzpomínat také. Skrze stejné Krekry chceme předávat radost a pohodu i vám. Proto jsme založili Krekry.cz."

— Pavel Kovanda, zakladatel