Nejlepší domácí hranolky v troubě

Nejlepší domácí hranolky v troubě

Jul 31, 2025Pavel Kovanda

Co budete potřebovat

Ingredience na 3–4 porce hranolek (cca 150–200 g hotových hranolek na porci).

  • 4 větší brambory (ideálně varný typ B nebo C)
  • 2–3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky papriky (volitelně)
  • Krekry posyp dle chuti (doporučujeme např. Česnek, Zakysaná smetana & cibule nebo 4 druhy sýra)

Postup

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně silné hranolky (asi 1 cm). Čím rovnoměrnější budou, tím rovnoměrněji se upečou.

Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně silné hranolky (asi 1 cm). Čím rovnoměrnější budou, tím rovnoměrněji se upečou.

2. Namočte hranolky na 20–30 minut do studené vody. To je klíč k extra křupavosti – zbavíte je přebytečného škrobu.

Namočte hranolky na 20–30 minut do studené vody.

3. Důkladně osušte – klidně v utěrce nebo papírových ubrouscích. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a promíchejte rukama.

Důkladně osušte – klidně v utěrce nebo papírových ubrouscích.

4. Pečte v troubě na 210 °C asi 30–35 minut. V polovině pečení otočte. Pro křupavější výsledek můžete posledních 5 minut zapnout horkovzduch nebo gril.

Pečte v troubě na 210 °C asi 30–35 minut.

5. Ihned po upečení osolte – nebo ještě lépe: zkuste dochutit některým z našich posypů! Stačí hranolky přesypat do mísy, přidat trochu posypu a párkrát zatřást. Výsledkem bude chuť, kterou běžné hranolky z obchodu nepřekonají.

Ihned po upečení osolte

Naše tajné tipy

  • Zkuste místo oleje promíchat hranolky s trochou rozpuštěného másla – výsledek je extra voňavý.
  • Před pečením přidejte lžičku kukuřičného škrobu – hranolky budou ještě křupavější.
  • Kombinujte brambory a batáty pro extra sladko-slaný efekt.

Bonus: Jednoduchý dip

Naše posypy nemusíte používat jen na Krekry nebo hranolky. Zkuste z nich udělat i jednoduchý dip! Stačí zamíchat pár lžiček oblíbeného posypu (třeba Zakysaná smetana & cibule nebo Česnek) do hustého jogurtu, zakysané smetany nebo majonézy – a máte během chvilky výbornou omáčku ke Krekrům, hranolkám i zelenině.

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechte komentář

Zkuste naše další recepty

Proč vznikly Krekry?

"Prstýnky, Slaninky a Medvídky jsme smažili doma během mého dětství a na tyto okamžiky mám radostné vzpomínky.

I nyní v dospělosti, když si Krekry usmažíme s rodinou, vrací mě to do dětských let. Mám radost z toho, že na takto bezstarostné dny budou moje děti vzpomínat také. Skrze stejné Krekry chceme předávat radost a pohodu i vám. Proto jsme založili Krekry.cz."

— Pavel Kovanda, zakladatel