Nejlepší domácí hranolky v troubě

Nejlepší domácí hranolky v troubě

31. 7. 2025Pavel Kovanda

Dokonale křupavé zvenku, měkké uvnitř – bez fritézy a s minimem oleje. V tomto receptu najdete osvědčené triky, díky kterým se hranolky v troubě konečně podaří.

Co budete potřebovat

Ingredience na 3–4 porce hranolek (cca 150–200 g hotových hranolek na porci):

  • 4 větší brambory (ideálně varný typ B nebo C)
  • 2–3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky papriky (volitelně)
  • Krekry posyp dle chuti (doporučujeme např. Česnek, Zakysaná smetana & cibule nebo 4 druhy sýra)

Postup

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně silné hranolky (asi 1 cm). Čím rovnoměrnější budou, tím rovnoměrněji se upečou.

Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně silné hranolky (asi 1 cm). Čím rovnoměrnější budou, tím rovnoměrněji se upečou.

2. Namočte hranolky na 20–30 minut do studené vody. To je klíč k extra křupavosti – zbavíte je přebytečného škrobu.

Namočte hranolky na 20–30 minut do studené vody.

3. Důkladně osušte – klidně v utěrce nebo papírových ubrouscích. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a promíchejte rukama.

Důkladně osušte – klidně v utěrce nebo papírových ubrouscích.

4. Pečte v troubě na 210 °C asi 30–35 minut. V polovině pečení otočte. Pro křupavější výsledek můžete posledních 5 minut zapnout horkovzduch nebo gril.

Pečte v troubě na 210 °C asi 30–35 minut.

5. Ihned po upečení osolte – nebo ještě lépe: zkuste dochutit některým z našich posypů! Stačí hranolky přesypat do mísy, přidat trochu posypu a párkrát zatřást. Výsledkem bude chuť, kterou běžné hranolky z obchodu nepřekonají.

Ihned po upečení osolte

Naše tajné tipy

  • Zkuste místo oleje promíchat hranolky s trochou rozpuštěného másla – výsledek je extra voňavý.
  • Před pečením přidejte lžičku kukuřičného škrobu – hranolky budou ještě křupavější.
  • Kombinujte brambory a batáty pro extra sladko-slaný efekt.

Bonus: Jednoduchý dip

Naše posypy nemusíte používat jen na Krekry nebo hranolky. Zkuste z nich udělat i jednoduchý dip! Stačí zamíchat pár lžiček oblíbeného posypu (třeba Zakysaná smetana & cibule nebo Česnek) do hustého jogurtu, zakysané smetany nebo majonézy – a máte během chvilky výbornou omáčku ke Krekrům, hranolkám i zelenině.

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechte komentář

Novinky z našeho blogu

Jablko & skořice: náš první sladký posyp
21. 10. 2025
Vůně štrúdlu doma doslova za pár vteřiin. Přinášíme novinku, která promění Krekry ve sladké pokušení. 
Nejlepší domácí smažák: recept krok za krokem
13. 10. 2025
Máme pro vás návod, jak připravit smažák tak, aby se povedl jako v oblíbené restauraci. Dokonale křupavý obal, uvnitř tekoucí sýr, který však při přípravě nevyteče. 
Nejlepší pohoštění pro návštěvu během pár minut
13. 10. 2025
Přinášíme vám tip na rychlý snack, který zvládnete připravit během pár minut a který si vaše návštěva zamiluje. Bez složitého vaření, bez stresu, přesto s wow efektem.

Proč vznikly Krekry?

"Prstýnky, Slaninky a Medvídky jsme smažili doma během mého dětství a na tyto okamžiky mám radostné vzpomínky.

I nyní v dospělosti, když si Krekry usmažíme s rodinou, vrací mě to do dětských let. Mám radost z toho, že na takto bezstarostné dny budou moje děti vzpomínat také. Skrze stejné Krekry chceme předávat radost a pohodu i vám. Proto jsme založili Krekry.cz."

— Pavel Kovanda, zakladatel